Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani lõunaosa.

Asjalised mälestused - Vanad talud ja külad

Suure-Jaani alevist umbes 5,5 km asub Jaburi talu maa peal, Taevere vallas, umbes 100 m talust, mingi vana koobas, mis keldri aset näib täitnud olevat. Koobas, mis ehitatud suurtest raudkividest, on neljakandiline, igatpidi 2 m lai ja 1,5 m sügav. Koobas on ilmsiks tulnud uue kartulikeldri kaevamisel ja varem pole tema olemasolust teatud, sest see asub keset talu põldu. Paik ise on kõrgem ja asub oja kaldal.
Koopa lähedal on suur põllukivi, mille kõrvalt paarikümne aasta eest on leitud vanu rahu ja pärleid. Rahu kui ka pärleid alalhoidunud pole, kuid leidja [Liisa Stuntenmeister, 30 a., Taevere v., Liivaku saun] seletuse järgi olnud rahu mitmesuguses suuruses; kandadega, millest augud läbi löödud. Metall on olnud vask. Pärlid, mille materjaliks klaas, on leitud samuti mitmesuguses suuruses ja värvis.
Talust umbes 120 m on kõrgem liivaseljandik, mida Nõmmikuks kutsutakse, seal olnud vanasti põld, mida põllukraavid ja pinna ilme tunnistavad. Praegu kasvab Nõmmikus madal ja harv männamets. Seljandiku äärest, mis umbes 4 vakamaad suur, on jutustaja leidnud 2 luustikku; üks täiskasvanu ja teise lapse oma. Jutustaja arvates asunud koopa lähedal vana talu hoone, kus kuni 1909. aastani vana Liivaku saun seisnud, mis talu sauniku kasutada olnud.
EKLA, f 199, m 23, 6/8 (I-2) < Suure-Jaani khk., Taevere v., Jaburi t. - Alfred Rästas < Jüri Jürisson, 58 a. (1926)

Arjate külas olnud vanasti ainult kaks talu: Jüri ja Tõnise. Need jaotatud poegade vahel pooleks 1800. aastate algul. Jüri talu asutajaks olnud keegi Jüri-nimeline isik, kuna Tõnise talu asutajaks olnud endine Taevere mõisa kubjas Tõnis.
EKLA, f 199, m 23, 8 (I-2) < Suure-Jaani khk., Taevere v., Arjate k., Jaani t. - Alfred Rästas < Jaan Koik, 60 a. (1926)

Kettu külas Vastemõisa vallas, Saare talu hooneid ehitades leidnud jutustaja 1885. a. vanad ahervarred eest, mis endast väga väikese elamu alusmüüre kujutanud. Ahervartes leidunud tuha ja muu prahi segu seest suitsenud kive, tukke, klaasikilde jne. Oma vanematelt kuulnud jutustaja, et see ühe „kaabaka” asupaik olnud, kes sõjaväeteenistusest kõrvalehoidmiseks metsa elama asunud.
EKLA, f 199, m 23, 8/9 (I-2) < Suure-Jaani khk., Vastemõisa v., Kettu k., Saare t. - Alfred Rästas < Juhan Elbing, 88 a. 1926)